dinsdag 18 augustus 2015

BRUINE KUITEN


BAAI VAN FALMOUTH
 Het is gelukt, we zijn in Spanje.Na 9 dagen wachten op een goed weer venster in Falmouth hebben we besloten om het over een andere boeg te gooien. Je hebt voor de oversteek van de golf van Biskaje 4 dagen stabiel weer nodig en dat zat er voorlopig niet in.
HAVEN VAN CAMARET sur MER
Dan maar via Brest, verkort de oversteek ook met een dag, en je bent weer eens in een andere omgeving .Falmouth is een groot watersport centrum met heel veel toeristen en dat heb je wel een keer gezien. Komt bij dat de pond flink in waarde is gestegen, van €1,32 naar €1,45 dus het leven is dan behoorlijk duur
Maandag 10 aug. naar Brest vertrokken en na een vlotte trip van 25u  (145 mijl) aangekomen in Camaret sur mer ( Brest).Woensdag en donderdag zou het weer flink gaan waaien dus konden we nu tussen de depressies door glippen naar Frankrijk en het zou de oversteek een dag verkorten. Ook daar weer wachten, nu maar 4 dagen en toen stond het licht eindelijk op groen. 5 !!!  dagen rustig weer op de Golf van Biskaje.
Boot vol gegooid met diesel en dan maar tuffen, er zou alleen een klein frontje overkomen op zondag. Zaterdag om 8.30u de touwen los en vol goede moed vertrokken. Er stond nog een flinke deining uit het NW van de storm windkracht 8/9 op de zee dus de eerste 40 mijl was flink hobbelen.
We bleken niet de enige met dat plan, er vaarden nog 3 jachten die zonder het van elkaar te weten ook richting La Coruna op weg waren.  
4 JACHTEN MET ZELFDE DOEL
MOOIE LUCHTEN MET PASSEREND FRONT
SPAANSE WATEREN
Er was hier en daar wat radiocontact en we bleven gemoedelijk bij elkaar zonder verdere afspraken. Door het rustige weer konden we de kortste route nemen en op de motor maak je goede dagafstanden dus het werd een vlotte relaxed trip. Alleen tijdens het passeren van het front konden we 8
SPAANSE NOORDKUST
uurtjes zeilen. Op 8mijl voor Coruna raakte een van de boten verstrikt in een vis net van 20m lang en kon niet meer op eigen kracht verder. Die rommel drijft ong. 1m onder water dus je ziet het niet drijven en is het pure pech. Wij vaarden vlak achter hem en hebben hem het laatste stuk gesleept wat onze aankomst iets heeft verlaat maar we werden door de andere jachten goed opgevangen in de haven .
BINNENSTAD A CORUNA
 La Coruna is een echte haven waar veel  zeilers uit west europa elkaar tegen komen die ong. de zelfde plannen hebben dus er is contact en de Engelse taal is gemeengoed onder de zeilers. Het weer is hier ook een stuk aangenamer en konden eindelijk de kuiten wat bruine kleur krijgen. We kunnen nu in de korte broek de boot weer  opschonen en klaar maken voor de trip langs de Spaanse en Portugese kust naar het zuiden. We hebben er onwijs veel zin in en krijgen nu pas het gevoel  echt  WEG te zijn.
                                                      

 tot sails Gerard en Karina